Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sathmarer Oktoberfest – zum Wohl!
Florin Răchitan  - Duminica, 2 Octombrie 2011

Primarul Iuliu Ilyes s-a dovedit a fi mai tare ca omologul său din Munchen la cepuit butoaie de bere, stabilind sâmbătă un record european, atunci când a reuşit să destupe cu o singură lovitură de ciocan butoiaşul rezervat special pentru această ceremonie tradiţională ce a marcat debutul Sathmarer Oktoberfest, „sora mai mică” a celebrei sărbători populare bavareze.


 

Zeci de curioşi s-au adunat sâmbătă dimineaţa în Centrul Vechi al Sătmarului, să vadă cum se va descurca primarul în această misiune, deoarece, conform tradiţiei, în cazul unui eşec primul Oktoberfest organizat la Satu Mare ar fi trebuit amânat pe anul viitor.


 

Mai în glumă, mai în serios, Iuliu Ilyes a declarat că s-a pregătit toată noaptea pentru acest moment şi, vizibil emoţionat, a lovit puternic cepul şi a răsuflat uşurat atunci când a văzut primul şuvoi de bere curgând în halba unuia dintre organizatorii din partea Forumului Democrat German, Karl Heinz Rindfleisch.


 

Următorul moment tradiţional a fost şi mai distractiv: la Munchen, prima halbă de bere (de fapt, este impropriu spus halbă, fiindcă e vorba de aşa-numitul Mass de 1 litru) este băută la fiecare ediţie de primul-ministru al landului Bavaria, iar la noi acest rol i-a revenit preşedintelui Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, care s-a achitat onorabil de această sarcină.


 

El a băut aproape dintr-o suflare toată berea, fiind cronometrat de asistenţă la 23 secunde, după care a ciocnit următoarea halbă cu ceilalţi şefi prezenţi la ceremonie, prefectul Radu Giurcă şi subsecretarul de stat în Ministerul Culturii, Carol Konig.
 

 

După ce primarul Iuliu Ilyes a declarat oficial deschisă sărbătoarea Sathmarer Oktoberfest, a urmat o paradă a portului popular prin Piaţa Libertăţii, la care s-au înşirat în spatele căruţei cu butoaiele de Veldensteiner (berea oficială a sărbătorii) politicienii, organizatorii şi membrii unor ansambluri folclorice germane, maghiare şi româneşti, în spiritul multiculturalităţii din regiune.
 



 

Apoi toată lumea a ajuns cu maşinile sau autobuzele la cortul imens din spatele Hotelului Dana II, unde petrecerea începuse, de fapt, deja în seara precedentă, într-un fel de Ziua O, când organizatorii au fost uimiţi să constate că nu au mai rămas locuri libere într-un cort în care încap peste o mie de oameni.
 


 

La fel s-a întâmplat şi în zilele următoare, sâmbătă şi duminică, iar petrecerea a fost pe măsura mulţimii mari a sătmărenilor care se pare că au îndrăgit această manifestare încă de la prima ediţie şi nu se vor lăsa până nu vor ajunge cu ea la o tradiţie de peste două secole, cum s-a întâmplat la Munchen.
 



 

Muzica a fost asigurată de fanfarele din comunele şvăbeşti ale judeţului, iar în pauzele recitalurilor şi la orele târzii de seară s-a dat drumul de pe CD la muzică germană de petrecere, în principal, însă cel puţin în prima seară s-a făcut un mix muzical în diferite limbi şi ritmuri, astfel că nu a mai surprins pe nimeni să vadă tinere madchen în costume populare şvăbeşti prinzându-se în horă românească sau unduindu-se provocator pe ritmuri ţigăneşti în timp ce feciorii cu pălării ungureşti îngenuncheau în faţa lor şi băteau din palme până le ardeau degetele.
 



 

Iar cine nu mai biruia dansul frenetic, se răcorea cu halbele imense de bere înghiţite pentru a luneca mai bine cârnaţii albi cu muştar dulce tipic bavarez. Un lucru e sigur: la anu’ o s-o facem şi mai şi mai lată!

5293 vizite
Distribuie pe